februari 2024

Interessante bouwlocatie Emmen

Emmen krijgt er aan de rand van het centrum appartementen bij. De beoogde bouwlocatie is de hoek Frieslandroute/Noordeind, schuin tegenover de bibliotheek en de 65 meter hoge Hondsrugflat. Het perceel ligt links voor de eerste kruising als je vanaf de Frieslandroute (N381, weg Emmen-Drachten) langs het politiebureau en de bioscoop Emmen binnen bent gereden.

In vroeger tijden was het terrein het domein van wegenbouwer Hemmen. In het ruim 7000 vierkante meter omvattende gebied, dat aan één kant grenst aan de es, staat een klein wit huisje, een grote loods en een woon- en winkelpand met daarin de elektrische fietsenwinkel Amslod.

Sinds vorige week is het terrein eigendom van Woonstaete uit Barneveld. Deze projectontwikkelaar kocht het van Onderwijsgroep Noord die het op zijn beurt in 2013 bemachtigde om er een nieuw onderkomen voor de groene school Terra neer te zetten. Van die plannen kwam niets terecht. Na verzet vanuit de buurt, die niet zat te wachten op een school met zo’n 900 leerlingen op deze toch al drukke plek, kreeg Terra een nieuw schoolgebouw in Noordbarge.

Tegen de vlakte

,,Via ons netwerk hoorden we dat dit perceel in Emmen te koop was. Nadat we ons erin hadden verdiept, raakten we enthousiast. Het is een interessante bouwlocatie. Vlak bij het centrum en een belangrijke uitvalsweg’’, zegt Patrick Hafkamp, ontwikkelingsmanager van Woonstaete. Nadat de gemeente Emmen kenbaar maakte dat er over appartementenbouw op deze plek te praten valt, nam Woonstaete het terrein van Onderwijsgroep Noord over.

Het wordt het tweede project van het Gelderse bedrijf in Drenthe. Eerder ontwikkelde het twee woonvilla’s aan de Gasgracht in Meppel. Hoeveel appartementen en gebouwen Woonstaete op de pas verworven grond in Emmen laat bouwen en hoe hoog deze gebouwen worden, is nog onduidelijk. ,,We staan echt nog aan het begin van de planvorming’’, zegt Hafkamp.

Duidelijk is wel dat de panden die er nu staan – het witte huisje, de grote loods en het woon- en winkelpand – op termijn tegen de vlakte moeten. Het zijn gebouwen die er vele tientallen jaren staan en geen monumentale waarde vertegenwoordigen.

Korte bouwperiode

Woonstaete werkt met staalframebouw, een methode die overeenkomsten vertoont met houtskeletbouw. Er wordt gebruik gemaakt van stalen frames die compleet afgewerkt in de fabriek worden gemaakt. ,,Dat gebeurt bij M-frame Staalframebouw/DNN-groep in Zwartemeer, waar Woonstaete deels eigenaar van is. Voordeel van deze werkwijze is een relatief korte bouwperiode. De woningen en appartementen zijn ook zeer goed geïsoleerd, waardoor de bewoners niet of nauwelijks energielasten hebben’’.

Schuin tegenover de beoogde bouwlocatie, aan de andere kant van de verkeerslichten, staat de Hondsrugtoren. Dit is met 65 meter het hoogste woongebouw van Drenthe. Er kon daar zo’n hoge toren verrijzen omdat deze plek daarvoor door de gemeente was aangewezen in de zogeheten hoogbouwvisie. Het gebied waar Woonstaete wil gaan bouwen, wordt in deze visie daarvoor niet naar voren geschoven.

 

Bron: Dagblad van het Noorden, Jan Willem Horstman
Foto: Gerrit Boer

Woonstaete logo wit
Betaalbaar, duurzaam
& stijlvol wonen

Aanmelden
Woonstaete nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
© 2024 Woonstaete BV. Alle rechten voorbehouden |  
Realisatie: windkracht20.nl
Volg ons op:
×