Het Grondwerk: De Basis voor een Sterke Fundering
Voordat we beginnen met het bouwen van een woning, wordt het terrein eerst bouwrijp of bouwklaar gemaakt. Dit houdt in dat het stuk grond wordt voorbereid, zodat we later de fundering kunnen aanbrengen. De volgende stap is een grondmeting door een deskundige landmeter. Deze meting bepaalt de diepte waarop de draagkrachtige grond ligt.
Voordat we aan het daadwerkelijke funderingswerk beginnen, is het belangrijk om de technische installaties te plannen en in te richten. Dit houdt in dat er vooraf goed wordt nagedacht over waar de leidingen voor riolering, waterafvoer en elektra door de fundering en de vloerplaten moeten lopen. Het is essentieel dat de leidingen op de juiste plek worden aangebracht, zodat ze later probleemloos kunnen worden aangesloten op het netwerk van de woning. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënte bouw, maar helpt ons ook om een snellere bouwtijd te realiseren – een belangrijk KPI voor Woonstaete.
Schroefpalen: Duurzaam en Geluidarm
Voor de fundering van de Woonvilla Zutphen kiezen we niet voor traditionele heipalen, maar voor schroefpalen. In plaats van dat palen de grond in worden geslagen – wat vaak gepaard gaat met veel lawaai en trillingen – worden schroefpalen de grond in gedraaid. Het grote voordeel van deze techniek is dat er veel minder lawaai is, wat de overlast voor de omgeving aanzienlijk vermindert. Daarnaast zorgt het ontbreken van zware trillingen ervoor dat de omliggende grond en gebouwen niet beïnvloed worden, wat bij traditionele heipalen wel het geval kan zijn. Ook vergen schroefpalen een minder lange voorbereidingstijd dan heipalen. Schroefpalen worden op de bouwplaats ter plekke geboord en gestort.
Voor de Woonvilla Zutphen worden er in totaal 39 schroefpalen geplaatst, die ieder bijna 4 meter diep de grond in gaan. Deze palen dienen als een stevig fundament voor de funderingsbalken die later op de palen rusten. Door de nauwkeurige plaatsing van de palen voorkomen we het risico van verzakkingen in de toekomst.
Wapening en Beton: een IJzersterke Combinatie
Na de plaatsing van de schroefpalen wordt de fundering verder opgebouwd. De funderingsbalken worden aangebracht met een soort ‘powerkist’ (PS-kist). Deze vormen een geraamte over de schroefpalen. In de powerkist wordt de wapening aangebracht om vervolgens vol gestort te worden met beton. Het resultaat is een stevige basis die de hele woning ondersteunt.
De Vloer: Robuust en Efficiënt
Na het plaatsen van de fundering komen de vloerplaten. Wij kiezen voor kanaalplaatvloeren, een type prefab vloer die ideaal is voor grote overspanningen en zware belasting. De vloer bestaat uit gewapend beton en is voorzien van holle kanalen, die voor extra isolatie zorgen. Deze kanalen creëren stilstaande lucht, wat de geluidsisolatie ten goede komt. Aan de onderzijde van de kanaalplaatvloeren zit een dikke strook EPS, zodat deze over de gewenste isolatiewaarde beschikt.
In de kanaalplaatvloeren worden vooraf gaten gemaakt op de juiste posities, zodat de buizen voor de riolering en andere installaties – die we vooraf hebben vastgesteld – hier doorheen getrokken kunnen worden. Dit is een secuur werkje, aangezien de platen precies moeten worden geplaatst zodat de buizen op de juiste aansluiting uitkomen. De plaatnummers worden op de funderingsbalken genummerd, zodat elke plaat met een gat voor de buizen op de juiste plaats op de fundering kan worden gelegd.
Tot slot: Voorbereidingen voor het Staalframe Casco
Voordat de woning verder wordt opgebouwd, worden er U-vormige stelprofielen op de vloer geplaatst. De stelprofielen dienen als voorbereiding voor de komende bouwfase, waarin onze partner M-frame de prefab wanden hierop plaatst.
Wanneer de fundering stevig ligt, kan het gehele casco voor de Woonvilla hier in slechts 3 weken op gebouwd worden! In een volgend artikel nemen we je mee in deze volgende bouwfase: het plaatsen van het staalframe casco.